TAVASTGATAN 29A

Heminredning för nybörjare

3/26/2006

Irland + Ikea


Tillbringade förra helgen på Irland hos min kompis Margie vilket var underbart men det blev inte mycket heminredning. Däremot en massa säckpipeband till St Patricks Day och vacker klippvandring.
Såg en cool lampa, se bilden, i matrummet hemma hos Margies föräldrar. Den köpte föräldrarna när de bodde i USA på 50-talet berättade hon.
Kom också hem med en irländsk heminredningstidning och en antikvitetstidning, kul för de har ju rätt annorlunda smak där.

Igår brände jag lönen på Ikea tillsammans med mamma, i skörden fanns en del tyger, eventuellt en symaskin (!) och lite annat smått och gott. Det som skulle bli någon effektiv timmes besök blev en heldag.
Ska dessutom iväg och köpa tallrikar ur den vackra 50-tals servisen Ruter via Blocket i eftermiddag! De är både fina och roliga tycker jag.

Största utmaningen i lägenheten just nu är dock:
1) Städning. Det ser ut som en svinstia. Hur kan man få ett ljuvligt hem om man inte ens klarar att hålla ordning? Städning är det första jag prioriterar bort när jag blir stressad tyvärr.
2) Borrning. Jag har massa saker som ska sättas upp! Håller tummarna för att låtsaspappa Hasse hinner hålla borrskola snart. Förresten så har det påpekats för mig att jag glömde kredda Hasse när han skjutsade mig till Enskede för att hämta mitt första slagbord. Slarvigt! Det var en strålande och alldeles kritisk insats från Hasses sida.

3/23/2006

Pålitlig hantverkare

Björn, som gjorde mitt badrum, fortsätter att imponera. Han var väldigt mån om detaljerna när han gjorde badrummet och jag blev mycket nöjd. Nu har en liten flisa flygit från baksidan av spegeln, och jag bestämde mig efter lite om och men för att höra efter med honom om det, trots att det var en rätt liten skada. Björn kom hit direkt, kollade läget och beställer nu en ny spegel som han installerar nästa vecka. Kan det bli bättre? Hantverkare kan verkligen vara hur bra eller hur dåliga som helst. Nu för tiden går jag bara på rekommendation. Och det har hittills funkat väldigt bra, som med Björn. Hans företag heter Klassisk Interiör och ligger på Kungsholmen i Stockholm, och kan rekommenderas varmt om ni är ute efter någon som kan hjälpa er med en renovering! Han gör mycket mer än badrum.

3/14/2006

Köksluckor

Så här coola vill jag ha mina köksluckor! CD-geniet* Martin Roos har tagit fram ett riktigt coolt förslag på hur jag skulle kunna måla mina köksluckor med schabloner. Hur snyggt som helst! Det bara måste jag göra.



Fotnot: CD betyder Creative Director. Martin vill gärna ha full kredd och berömmelse! Och det är han naturligtvis värd.

3/11/2006

Ny hallampa


Nu har jag satt upp ett av Tradera-köpen i taket: en lampa till hallen eller snarare den lilla korridoren som binder samman hallen med vardagsrummet och sovrummet. Den är skitsnygg! Om jag får säga det själv.
Det var lite svårt att fota hur ljuset strålar igenom - den gröna delen är nämligen grön-vit randig där ljuset går igenom de vita delarna.

Ett slagbord till

Antikvitetsmässan i Sollentuna var toppen! Köpte en snygg golvlampa och ett slagbord - ett till.
Detta slagbord var verkligen mitt slagbord. Det som det var meningen att jag skulle köpa. Ett riktigt snyggt 50/60-talsbord i teak. Grymt!
Får det hemlevererat ikväll tillsammans med lampan.
Och lampan finns redan nu på bild från mässan:


De snygga fötterna smälter på denna bild ihop med golvet. Men de är pricken över i på lampan.
Den lampfot man ser bredvid till vänster är den lampa jag helst velat köpa. Men den hade mitt mäss-sällskap Nina första tjing på och hon slog till! Men eftersom Nina renoverar sin lägenhet just nu får den bo hemma hos mig någon månad - blir svårt att släppa den sen... Ska lägga upp en bild på den med skärmen på senare.

Det där med slagbord kan tyckas dumt, eftersom jag precis köpt ett slagbord, men det var så snyggt att jag inte kunde låta bli. Bra pris också - 950 kr. Planen är att sälja bordet i köket, som jag tog över från förra ägaren av Kocksgatan-lägenheten. Det borde jag kunna få några hundra för, tror det är Perstorpsskiva från 60-talet. Så får ett av slagborden stå i köket, det andra i vardagsrummet. Och så kan jag ha JÄTTEmånga människor på middag när jag sätter ihop de två! Coolt!

Tror det får bli det äldre slagbordet som står i vardagsrummet. Tror nämligen inte att det skulle funka riktigt i köket: skivan är för ömtålig, och det är lite för skrangligt för att funka med matberedare och annat arbete. Kanske säljer jag det så småningom. Men det är charmigt.

Här är för övrigt en första titt på det nya porslinet in action: Här ser vi tallriken Smide brun från Upsala Ekeby Gefle ovanpå mina nya Marimekko-tabletter, dubbelvikta för att alla ska få plats. På dessa serveras en libanesisk buffé lagad med recept ur den eminenta boken Meze av Liselotte Forslin.
Bilden påminner mig om att jag kanske bör se över mina glas, vilket idag är ett sammelsurium av ärvda och fådda glas i olika modeller.

3/09/2006

Ryamatta 70-tal: Bra eller anus?


Har börjat packa upp - här är objekt ett, en ryamatta från 70-talet. Eftersom jag vill ha lite 70-talsstuk i sovrummet. Bra eller anus? Jag lutar åt "varför inte".
Publicerar en bild på sovrummet som helhet när jag fått lite ordning på stöket. Uppskattningsvis om cirka två år.

Tradera-beroende

Idag har jag hämtat sex paket med saker som jag beställt på Tradera. Det börjar se ut som ett beroende. Nu ligger lådorna här ouppackade i en stor hög och lönekontot är bantat. Men det var nog fina saker jag köpte! Bilder kommer vad det lider.
En ljuspunkt är att beroendet av Tradera de senaste dagarna övergått i ett mindre kostsamt beroende av spelet Tycoon City: New York som jag recenserat för Sydsvenskan. Tyvärr innebär det att jag inte fått mycket sömn denna vecka. Men å andra sidan är jag nu New Yorks sjätte rikaste person!

I helgen är det både Antikmässa i Sollentuna och visning inför stadsauktion på Stockholms auktionsverk. Nya tag!

Förresten fick jag hämta ett av paketen idag hos Bussgods vid Cityterminalen. Onödigt krångligt - dels att resa dit, dels att de bara har öppet vardagar 8-17. Känns ju hur gammalmodigt som helst.