TAVASTGATAN 29A

Heminredning för nybörjare

2/28/2006

Inga tavlor!

Jag gillar inte att förlora. Nu har jag förlorat två budgivningar på Auktionsverket! Plus ett antal på Tradera. (För att inte tala om nätpokern - den släpper jag nu, efter att i ett par veckor ha drömt om att tjäna tusenlappar på poker varje helg som jag sedan skulle köpa konst för. Jag är bättre på att dagdrömma än på att spela poker.)

Tavlorna gick båda två för 1400 kr (25 procent tillkommer), vilket i det ena fallet var 50 kr över mitt bud och i det andra fallet 400 kr över mitt bud. Den tavla som gick idag körde jag inte så hårt på - den var fin, men inte lika hjärtstjälande som den första.

Det känns lite tråkigt, men det är stadsauktion varannan vecka. Snart på det igen! Dessutom har Metropol auktion varje vecka - deras sajt är plågsamt långsam men jag ska gå till lokalerna på Sveavägen och kika.
Och som min oförbätterligt positiva mamma skrev när jag blivit överbjuden: "Det visar iallafall att du har god smak."

2/26/2006

Bokrea och auktion

Gjorde några fynd på bokrean: "Auktionshandboken" av Jane Fredlund och "Svensk form internationell design" av Hedvig Hedqvist som jag inte hittar i katalogen.
Så ska även en nybörjar-estet som jag få lite utbildning!

Fyller år snart och valde ut en servis att önska mig i fredags. Det blev en väldigt fin på Bungalow porslin på Kungsholmen - vilken det är säger jag om jag får den! :-) Den passar bra ihop med de nya Marimekko-tabletterna.
(Jag råkar veta att mamma var där och köpte porslinet i lördags, men man får väl jobba upp någon slags överraskningseffekt iallafall.)

När jag var på Bungalow hittade jag en jättesöt servis som hette Linda från Rörstrand, den senare av Linda-serviserna. Men den var så svår att få tag i att det verkade dumt att köpa den - de hade bara typ tre-fyra mattallrikar och hade bara haft totalt 7 djupa tallrikar inne de senaste 13 åren. Men den var himla fin! Kolla här.

Var idag ute i Frihamnen med Kattis på visning för auktion på måndag-tisdag, Stockholms auktionsverk. Ska bjuda på två tavlor och mamma ska bjuda på ett litet barskåp vilket tydligen är köttbergets senaste fäbless - morbror Hasse har köpt två de senaste månaderna berättade mor.
Jag skulle definitivt kunna tänka mig ett läckert barskåp i teak från 60-talet om jag hade mer plats. Men nu har jag ju inte det.

Vi kikade även i gallerier på Hornsgatspuckeln, Kattis är förtjust i en ung konstnär som heter Lisa Rinnevuo, Södra galleriet hade en del riktigt fina litografier av henne.

2/23/2006

Fel glas!

Jag försöker verkligen hålla skenet uppe på den här bloggen, men ibland lyser det igenom ordentligt att jag är en riktig nybörjare på det här med heminredning. Ända sedan jag packade upp Iittaala-glasen jag köpte i Finland har något gnagt i bakhuvudet. Att jag inte riktigt känt igen formen. Och nu kollade jag upp saken och mycket riktigt - jag har köpt fel glas! Det var inte alls Essence jag köpte utan Senta!
Som ser ut så här:



De är förvisso också snygga, och jag behövde nya vinglas, men lika snygga som Essence är de ju inte! Men lika glad för det är jag, allt annat vore ju dumt.

Jag har sytt en kudde

... så säg att jag är duktig.
Efter två timmars intensivt arbete hade Julia och jag färdigställt varsin kudde. Det blev resultatet av onsdagskvällens syjunta. Julia visade tålmodigt hur jag skulle nåla, klippa och sy och snodde mästerligt ihop sin egen kudde av ett grå-vitt Marimekko-tyg. Min kudde blev kanske inte helt jämn men någon pedant har jag aldrig varit. Och det var riktigt kul!


Syslöjdsfröken Julia in action.


Min nya kudde.

2/16/2006

Fler Helsingfors-fynd


Övriga fynd i Helsingfors var:
* Tygstycke (1.20 m) från Marimekko, orange-brunt med brunt apelsintryck. Detta ska bli kuddar. (Nej, jag har inte sytt på 15 år men Julia och jag ska sy våra kuddar tillsammans. Det går nog bra.)
* 8 stycken gröna tabletter att duka med, från Marimekko.
* Tårtfat, egentligen en nästan helt platt genomskinlig Arabia-tallrik.
* Lampskärm Retro från Pentik (nedsatt till 2,40 euro, ale-ale! (rea-rea!))
* Tyg till mamma: Marimekkos klassiska storblommiga mönster i grönt, ska bli sommarduk. Se bild ovan från hotellrummet. (Hotel Helka, rekommenderas.)



Sen köpte jag även ett Snö-halsband och en kjol från Nanso men de kommer att pryda mig, inte lägenheten. Samt havtorns- och hjortronlikörer, men de kommer nog snarare att misspryda mig är jag rädd.

Arkitekten Mattias som ritat badrummet var här idag och visade det för en stylist. Det kommer kanske med i ett reportage i en inredningstidning, vore klart kul. Det har aldrig tidigare hänt att någon del av mitt hem platsat i en heminredningstidning. Under besöket skämdes jag lite över stök och torftighet i övriga lägenheten, trots att jag slängt in all skit i sovrummet och stängt dörren. Nu kan jag knappt nudda golvet här inne. Det är nog det bästa med att ha ett sovrum, man slipper städa.

2/14/2006

Shopping i Helsingfors


Har spenderat en mycket givande helg i Helsingfors med Julia! Förutom att vi hade jättekul kom jag hem med ett gäng nya grejer till lägenheten. Först ut: Vinglas från Iittala. Serien heter Essence - less is more. Skitsnygg, tycker jag.
Vi åkte till deras factory outlet och jag fyndade dem för halva priset, 50 kronor styck. Det hade stått framme och blivit dammiga, därför såldes de som sekunda.
Det blev vitvinsmodellen, men när jag får större kök osv vore det förstås trevligt att ha åtta rödvinsglas i samma serie.

2/08/2006

Kedjebrev

Jag har blivit taggad med ett kedjebrev. Jag är ingen jättefan av kedjebrev men det var roligt att bli tillfrågad! Så trots att jag plötsligt känner mig självutlämnande pretentiös är här mina svar:

7 saker som jag gillar
Människor, skratta, vinna, dansa, resa, förstå, hoppa från bryggan.

7 saker som jag inte gillar och som skrämmer mig
Ungefär samma som andra, tror jag - våld, lidande, miljöförstöringen, människor som saknar empati, etc.

7 viktiga saker i mitt hem
Fotoalbumen, soffan, datorn, nallen Lill-Erik, böckerna, mormors & farfars halsband.

7 slumpvist valda fakta om mig
Född i Hossmo församling, har två syskon, spelade handboll tills jag slog ut en tand med bollen, har blivit välsignad av Dalai Lama, är 168,5 cm lång, är otålig, gillar berg.

7 saker jag vill göra innan jag dör
Skaffa barn, skriva en bok, driva företag, resa massor, läsa många böcker, vandra i fler berg, möta många människor.

7 saker jag kan göra
Skriva, prata, skämta, bestämma, förstå, lyssna, tänka klokt.

7 saker som jag inte kan eller vill göra
Göra någon illa, slå en baklängesvolt... svår fråga.

7 saker som jag säger mest
Jag tycker, jag vill, jag föreslår, jag anser, jag måste, jag ska, jag menar ;-)

Och så skickar jag vidare brevet till kära Nina!

2/05/2006

Har hittat snyggaste tv-bänken

... men jag är nog för snål för att köpa den. Över 4000 med ben, 4500 med sockel.
En riktigt snygg sak från Bolia. Jag föredrar den i valnöt, men den i vitoljad ek är också snygg. Om jag köper den i valnöt måste jag byta bokhyllorna, vilket jag i och för sig ändå vill göra men har skjutit upp. Valnöten är nog inte så snygg tillsammans med bokträet i bokhyllorna.
Kan eventuellt byta bokhyllor med mamma, de har Billy vit.
Nu när 80-talet återkommer känns vita möbler coolt igen. Men är Billy vit cool eller bara billig? Jag tror jag är beredd att chansa på att det ser snyggt ut.
Och så ska jag börja bevaka Blocket efter en ny sak, Bolias tv-bänk! Skönt att få ett utlopp för mitt Blocket-beroende igen. De senaste veckorna har jag fortsatt söka efter slagbord, lyckligtvis har jag inte hittat nåt bättre än det jag slog till på.